ads2

ads3

resepi dodol guna beras pulut

Masak seperti memasak nasi. Air tak perlu banyak cukup hanya sekadar nak bagi tenggelam pulut tu je.


Resepi Dodol Homemade Paling Lemak Manis Iluminasi

Bila mendidih masukkan minyak jagung gula pasir dan gula merah.

. Saya tanak pulut ni guna rice cooker kekawan. Cara memasak pulut cara pertama guna dapur gas. Semua bahan dicampur sekali dan dimasak hingga gula larut dan sejukkan 1 cwn tepung pulut.

1st time tanak pulut sendiri dan menjadi plak tu. Potong daun pisang kepada 4 segi balutkan pulut yg telah dimasak td gulung dalam bentuk silinder biar padat. Walaupun tampak hanya seperti periuk nasi biasa.

Ada yang suka makan dengan kelapa dan ikan rebus ada yang suka makan dengan kuah atau bubur dijadikan pulut berinti pulut serunding dan macam-macam lagi. Namun yang lecehnya jika kena kukus. Resepi dodol ni ayah dapat dari opah.

12 lb gula melaka kakros guna seketul gula melaka berat 250g 12 cawan air sehelai daun pandan. Lepas tu baru tambah air sikit. Guna rice cooker ni lagi mudah.

1 jam 30 minit. Guna Bahan Semula Jadi. Lilys Wai Sek Hong.

Saya menanyakan apa bezanya dengan menggunakan tepung beras pulut. Dapat sepiring fuhhhlayan sungguh. Malas benor nak mengeluarkan pengukus tu.

Ohh bila menggunakan tepung beras pulut dodolnya terlalu licin dan glowing sangat. Jika tidak pernah anda harus cuba resipi perkongsian ni. Anda pernah cuba masak sendiri resepi pulut kuning tanpa santan di rumah.

Tos beras kemudian masukkan beras santan cair dan air pandan dalam periuk. 1 helai daun pandan disimpul 1 cwn air. Beras pulut 1½ sudu besar - dikisar halus atau disangai dahulu juga boleh.

Tuesday November 08 2011. 1 cawan tepung pulut. 1 kg beras pulut 1 cawan kecil gula Ragi 1 biji Cara-cara.

Resipi Udang Masak Sos Yang Mudah 10 Minit Dah Siap Masak. Nah saya tempek resepi dengan cara masak dodol guna noxxaresepi ni saya dapat bersama2 periuk noxxa yang saya beli Dodol Noxxa. Resepi wajitpulut kacau kedah idashahida.

Agak rumit dan mengambil masa. Lepas tu baru masukkan air dan rendam beras pulut dengan asam keping selama 1 - 2 jam bergantung kepada jenis beras pulut. Bila diberitahu barulah saya faham.

Memula tepung pulut dibancuh dengan air hingga larut kemudian masukkan ke dalam kawah. 1 sudu besar tepung beras. Gaulkan santan dengan tepung pulut dan tepung beras dalam jug.

Pemilik resepi tidak sangai kerana mahu cepat. RESEPI TAPAI PULUT Oleh Dapur Cempakasari Bahan-bahan 1 kg beras pulut Mak Hencik guna beras pulut susu 12 cawan air 1 biji ragi dihancurkan 1 sudu kecil gula Bekas atau daun pisang untuk membungkus Cara-cara membuatnya Jom. Beras pulut 1kg gula merah 1kg gula putih 2 cawan santan secukup lemak tips.

Bancuh tepung beras dan tepung pulut dengan santan. Bagi anda yang ada periuk tekanan selain masak lauk pauk anda juga boleh guna buat masak dodol ni. Kalau yang biasa masak pulut kuning tempat kenduri mereka guna beras pulut usang lah sebab beras dia kembang cantik payah sikit nak pecah nak banding dengan beras pulut susu.

Lagi pun nak masak sikit ajer. Biasanya dulu-dulu di kampung bila hampir tarikh majlis perkahwinan akan di adakan gotong royong buat dodol. Rupanya guna resepi sis x smpi stgh jam siap.

Masukkan air kunyit hidup dan pewarna. Masukkan air gula dan tepung pulut yang dicampur santan tadi dalam kuali. Dodol ni nanti akan di beri sebagai hadiah kepada saudara terdekat yang datang menolong di majlis tu.

Menurut beliau dodol Kuala Pilah menggunakan beras pulut yang direndam sebelum dikisar halus. Lihat juga resipi-resipi untuk Tang Yuan Glutinous Rice Ball. Sll igt kena rendam semlman.

Hahaha kalau guna beras yang dikisar teksturnya lebih kasar. Cuci beras pulut sehingga bersih kemudian toskan. Jika beras pulut susu sekejap sahaja sudah memadai.

Kukus selama 15-20 minit. Tapai pulut sedap dimakan macam itu sahaja. Pulut memang sedap dimakan.

Disebut serbaguna kerana ia boleh menumis menggoreng stim slow cook defros masak dalam tekanan tinggi mahupun rendah. Semua ramuan ini akan diadunkan melalui kaedah kacauan yang berlangsung berterusan selama lebih kurang 3 hingga 4 jam pada suhu tinggi untuk masakan yang sesuai. 12 cawan beras jawi.

Kalau guna santan kotak letak je dulu santan kotak ikut banyak mana kita suka. 12 minit je dah boleh siap makan. Tapi sebab Pulut sejenis beras yang sangat berkanji dan cepat masak.

12 cawan gula pasir. 5 Hingga 10 Minit Dah Siap. Malah ada yang suka makan dodol cair.

Basuh beras pulut dan tos airnya. Bila mendidih tuangkan bancuhan tepung sedikit demi sedikit kacau rata. Kalau biasa guna sukatan cawan anggaran masak beras pulut 2 cawan airnya lebih kurang dalam 1 12 cawan dan santan 12 cawan.

Periuk noxxa ialah periuk tekanan serbaguna. Dodol homemade panas-panas memang sedap. 435 resipi yang mudah dan sedap untuk beras pulut daripada komuniti memasak terbesar di dunia.

Kacau sehigga dodol pecah minyak lebih kurang 2-3 jam bergantung pada kepekatan bancuhan. Jom buat tapai pulut dengan resepi daripada Zakiah Zolkepli di laman Facebook. Jangan tak percaya tak guna santan pun pulut cantik kejadiannya.

Kacau kacau supaya warna rata. Untuk buat tapai pulut biasa guna beras usang kadang - kadang guna beras pulut susu. Namun pemilik resepi kisar tidak berapa halus kerana suka gigit beras yang kasar-kasar.

Tepung beras pulut kecil santan garam minyak masak jika guna santan kotak air 5 helai daun pandan kisar untuk ambil airnya. Mula-mula kukus pulut selama 40 minit. 4 kg beras pulut direndam - blend hingga jadi tepung 4 kg tepung pulut- bancuh dengan.

1 cawan tepung pulut glutinious rice flour 1 sudu besar tepung beras secubit garam. Lepas tu alihkan kedalam rice cooker masukan air dan garam serta daun pandan. Resepi Dodol Guna Periuk Noxxa Pekat dan Kental Akhir-akhir ini periuk noxxa menjadi kegilaan ramai para suri rumah.

Resepi ringkas dodol saya sertakan disini. Tapai pulut biasanya dihidangkan pada masa menyambut perayaan. 1 cwn gula merah.

Resepi Dodol Pressure Cooker. 12 cawan gula pasir. 2 kg santan - dijadikan tahi-minyak.

Dodol by Farah Deeb on. Beras pulut usang ia lebih ke warna kekuningan sikit harga lebih murah sikit dari beras pulut susu. Namun menerusi perkongsian saudari Mariana Zainal beliau kongsikan cara masak pulut hanya guna dapur gas dan.

Jerang kuali dan panaskan air 500ml bubuh daun pandan. 3 sb tepung beras - larutkan dengan air. 1 cawan santan 1 cawan gula merah.

Bahan A tepung pulut santan pekat sdt garam Bahan B air gula melaka gula perang. Sukat Beras Air Santan. 2 cwn santan pekat.


Dodol Noxxa Recipes Food Desserts


Resepi Dodol Pressure Cooker 5 Hingga 10 Minit Dah Siap Blog Santai Santai Jerr


Kuali Mama Dodol Beras Pulut Yg Saya Blend Dan Kacau Facebook


Siakap Keli Resepi Dodol 6 Minit 1 Cawan Tepung Pulut 1 Cawan Tepung Beras 1 Cawan Santan Pekat 1 Cawan Air Gula Merah 1 Cawan Gula Pasir Masak Tapis


Senangnya Buat Dodol Homemade Cuma 4 Bahan Siap Dalam 45 Minit


Dodol Kuala Pilah Azie Kitchen


Dodol Kuala Pilah Azie Kitchen


Dodol Kuala Pilah Azie Kitchen


Dodol Express Buat Sendiri Guna Sukatan Cawan Rasa Sama Macam Beli Di Kedai


Dodol Kuala Pilah Azie Kitchen


Resepi Dodol Lebih Kurang 6 Noxxa Pressure Cooker Facebook

LihatTutupKomentar

ads1

close